Dulse
(Palmaria palmata)
A vörösalgák (Rodofita) családjába tartozik, kisméretű (max. 50 cm), a mély és hűvös északi fekvésű zónákat kedveli. Élőhelye az Atlanti-óceán. Neve a kelta dils vagyis ehető alga szóból származik. Sokszor más algákra kapaszkodva, mint epifita növény fejlődik.
Európában ez az első faj, melyet emberi
fogyasztásra használtak a tengerparti városokban. A tengerészek rágcsáltak előszeretettel
Dulse-t hosszú hajóútjaik során, hogy így kerüljék el a skorbutot. A tengeri
algák között benne található a legtöbb C vitamin, ez 100 gramm szárított
algában 34,5 mg-ot jelent.
A Dulse tömegének 30%-át ásványi sók
alkotják és a benne lévő fehérjéknek köszönhetően értékés tápláléknák számít.
Jellegzetességek:
- ásványi anyagok tekintetében meg kell említeni magas
vastartalmát, ezért ajánlott vérszegénység, gyengeség (asthenia) és műtétek
utáni lábadozás esetén
-
káliumban és jódban szintén bővelkedik
-
magas A vitamin tartalma miatt javítja a látást
-
ajánlott gyomor- és bélrendszeri problémák esetén, regenerálja a
nyálkahártyát
-
láz esetén tea formájában fogyasztva segíti az izzadást
-
féreghajtó és parazitaölő hatásának könszönhetően (vörösalgák
jellegzetessége) megtisztítja a belet és helyreállítja a bélflórát
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése