2013. november 25., hétfő

Dulse


Dulse (Palmaria palmata)




A vörösalgák (Rodofita) családjába tartozik, kisméretű (max. 50 cm), a mély és hűvös északi fekvésű zónákat kedveli. Élőhelye az Atlanti-óceán. Neve a kelta dils vagyis ehető alga szóból származik. Sokszor más algákra kapaszkodva, mint epifita növény fejlődik.


Európában ez az első faj, melyet emberi fogyasztásra használtak a tengerparti városokban. A tengerészek rágcsáltak előszeretettel Dulse-t hosszú hajóútjaik során, hogy így kerüljék el a skorbutot. A tengeri algák között benne található a legtöbb C vitamin, ez 100 gramm szárított algában 34,5 mg-ot jelent.

A Dulse tömegének 30%-át ásványi sók alkotják és a benne lévő fehérjéknek köszönhetően értékés tápláléknák számít.

Jellegzetességek:

-         ásványi anyagok tekintetében meg kell említeni magas vastartalmát, ezért ajánlott vérszegénység, gyengeség (asthenia) és műtétek utáni lábadozás esetén

-          káliumban és jódban szintén bővelkedik

-          magas A vitamin tartalma miatt javítja a látást

-          ajánlott gyomor- és bélrendszeri problémák esetén, regenerálja a nyálkahártyát

-          láz esetén tea formájában fogyasztva segíti az izzadást

-          féreghajtó és parazitaölő hatásának könszönhetően (vörösalgák jellegzetessége) megtisztítja a belet és helyreállítja a bélflórát

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése