2013. november 3., vasárnap

Wakame


Wakame (Undaria pinnatifida)





A barna algák (Feofita) csoportjába tartozik, színe zöldes-barnás.

Eredeti élőhelye a Csendes-óceán, Európába feltételezhetően egy adag Japánból származó osztriga adaggal együtt érkezett a nyolcvanas évek végén.

A tengerben kb.25 méter mélyen él és 1,5 méter hosszúra nő. Tavasszal éri el a maximum méretet, ekkor hivatásos búvárok segítségével történik a begyűjtése.

Napjainkban ez a második leggyakrabban fogyasztott alga és főleg az ázsiai országok (Japán, Kína és Korea) az elsődleges tenyésztői és terjesztői.

Európában Spanyolország és Franciaország rendelkezik természetes, vadon termő Wakame-vel.

Kulináris értékét tekintve, lágy íze miatt ez az alga a legalkalmasabb arra, hogy elsőként nyerjen bebocsátást a konyhába.

Tíz percnyi áztatás után és egy kis citromlével lecsöpögtetve tökéletesen fogyasztható főzés nélkül is, főleg salátákba keverve isteni.

A benne lévő fehérjék nagyon könnyen emészthetőek és említésre méltó magas kálciumtartalma.

Jellegzetességek:

-        a tengeri algák között a Wakame a leggazdagabb kálciumban: 100 gr szárított algában 1.380 mg Ca található. Kiválóan alkalmas a csontritkulás megelőzésére és enyhítésére, valamint a csontképzésre, amire főleg gyerekeknek és terhes kismamáknak van szüksége. Jó hír, hogy a tejre érzékenyeknek sem kell lemondaniuk a természetes kálciumforrásról. A benne található magnézium (680 mg) segít a kálciumnak feloldódni és oldott állapotban maradni. A kálcium-magnézium aránya (2:1) ideális, lúgosító hatást fejt ki szervezetünkben.

-         fogyasztása lazítja az izmokat, ezért hasznos az izomgörcsök kiküszöbölésében

-         dúskál esszenciális aminosavakban–> egyedülálló fehérjeforrás

-         erősíti a hajat és a körmöket

-         jódtartalma működésbe hozza az anyagcserét és elősegíti a felesleges zsír eltávolítását

-         méregteleníti a szervezetet, segíti a nehézfémek és radioaktív anyagok, sőt a nikotin kivezetését a testből

-         a Wakame daganatellenes tulajdonságait több japán kutató, köztük Ohigashi vizsgálta (1992 - Possible anti-tumor promoting properties of marine algae and in vivo activity of Wakame seaweed extract)

-         hatásos szívelégtelenségre, valamint a magas vérnyomás csökkentésére (Michio Kushi: Macrobiotic home remedies)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése