2014. május 8., csütörtök

Tengeri spagetti

Tengeri spagetti (Himanthalia elongata)

Ez az alga nevét egyértelműen külső megjelenésének köszönheti. Sötétbarna színű, a mély és sziklás partmenti vizeket kedveli. Egy központi gombóc formájú „test” hozzátapad a sziklához és ebből nő ki a dús Tengeri spagetti, mely a 3 méter hosszúságot is elérheti. Kizárólag apály idején lehet begyűjteni. Az ázsiai országok számára ismeretlen, kifejezetten Európai algáról van szó.



Jellegzetességek:

Összehasonlítva a többi tengeri algával a Tengeri spagetti magas ásványianyag tartalmamával tűnik ki. Ez tartalmaz leggazdagabb arányban vasat, káliumot és foszfort:
1. Kilencszer több vas található benne, mint a lencsében. Ez a nyomelem elengedhetelen a vörösvérsejtek képzéséhez. Fontos szerepet játszik továbbá a sejtek növekedésében és megújulásában.
2. A káliumnak köszönhetően természetes vizelethajtó, idealis a vese működesenek javítására (a kálium-nátrium aránya a Tengeri spagettiben 2:1, ami ideális az emberi szervezet számára).

3. A foszfor a csontjaink és fogaink fontos alkotóeleme, elengedhetelen az idegrendszer működéséhez.  

Fogyasztása:

A tengeri spagetti remek kiegészítője sült és főtt zöldségeknek, salátáknak és tésztaféléknek. Használat előtt 15 perc áztatást és utána még 20 perc párolást igényel. Kitűnően illik rizshez is, mivel azonos a főzési idejük. Bepanírozva és olajban kisütve igazi csemege. Íze a tintahalra emlékeztet. A húsos textúrának és lágy ízének köszönhetően az Atlanti-óceán ínyencfalatának számít.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése