Olasz édesség hallatán szinte mindenki a tiramisura gondol.
Létezik egy másik nagy klasszikus, melynek a tejszín adja a lelkét. A vanília
magocskák pedig megbabonázzák az embert, alig lehet abbahagyni az evését. Bemutatom
a panna cottát.
- 250 ml
habtejszín
- 250 ml
rizstej
- 2 ek
agavé szirup
- 1 lapos
teáskanál agar agar por
- 1 vanília
rúd
Mindent egyenletesen elkeverünk és feltesszük főni,
mintha pudingot készítenénk.
Kezdjük a folyadékokkal. A tradicionális receptben
egyedül tejszín szerepel, de én így túl töménynek találtam. A tejszín
zsírosságát jól kompenzálja a növényi tej, a végeredmény is sokkal könnyedebb
lesz. Mondhatnám, hogy ez a panna cotta “light” megfelelője.
Ehhez a recepthez eredetileg állati eredetű
zselatinlapot használnak. Mi ezt agar agarral helyettesítjük, ami egészségesebb
és a használata is praktikusabb. Egyszerűen belekeverjük a folyadékba. Hozzáadjuk
a két evőkanál agavészirupot (használhattok más egészséges édesítőt is, pl.
nyírfacukorot vagy steviát).
A vaníliarúd kikapart belsejét és a héját is beletesszük,
így az ízhatás tényleg intenzív és fantasztikus lesz. Az egészet közepes
fokozaton felfőzzük. Azért ne hagyjuk magára, néha kevergessük meg.
Amikor elkezd rotyogni, eltávolítjuk a vanília rudat
és poharakba, kelyhekbe töltjük. Én ebben az esetben kis 1 decis befőttes üvegeket
használok.
Hagyjuk kihűlni és tegyük hűtőbe legalább 4 órára.
Miután megszilárdult a panna cotta késsel óvatosan körbevágjuk
és kifordítjuk egy tányérra. Akkor jó az állaga ha rugalmas, mint a kocsonya.
Nagyon jól
illik hozzá bármilyen piros bogyós gyümölcs. A krémes panna cotta roppanós
eperrel és a menta frissességével felülmúlhatatlan!
Üdv,
Bogi
Bogi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése