Algás újdonságok
után kutatva találtam rá egy japán fűszerkeverékre, a Shichimi togarashi-ra,
mely ebből a hét összetevőből áll:
- piros csili
paprika
- pörkölt
narancshéj
- fekete
szezámmag
- fehér szezámmag
- japán bors
- gyömbér
- nori alga
Külön-külön is
ígéretesek az alkotóelemek, hát még így együtt. Nem haboztam, rögtön meg is
rendeltem.
Az illata és a
vibráló narancssárga színe beindította a fantáziám. Éppen a panko morzsa is rám
mosolygott a szekrényből, így született meg az ázsiai ihletésű répa krokett.
Hozzávalók:
- 1 nagy
vöröshagyma
- 250 gr répa
- 300 ml hideg
növényi tej
- 50 gr teljes
kiőrlésű liszt
- himalájasó izlés
szerint
- csipet őrölt
szerecsendió
- 1 kk Shichimi
togarashi
- panko (japán
zsemlemorzsa) a panírozáshoz
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A hagymát és a
répát lereszeljük kislyukú reszelőn (lehet aprítógépet is használni). A hagymát
megpirítjuk 2 evőkanál olivaolajon. Ha már szép üveges, hozzáadjuk a répát és
tovább pirítjuk. Fűszerezzük sóval, szerecsendióval és Shichimi togarashi-val.
Belekeverjük a
lisztet és tovább pirítjuk 5 percig, hogy a liszt elveszítse nyers ízét.
Lehúzzuk a serpenyőt a tűzről, hozzáadjuk a hideg tejet és csomómentesre
keverjük. Kostoljuk meg és ízesítsük újra, ha szükséges.
Visszatesszük a
tűzre és közepes lángon besűrítjük. Akkor jó, ha a massza elválik a serpenyő
oldaláról.
Jénaiba
kanalazzuk és hagyjuk langyosra hűlni. Teszünk rá egy fóliát, amit közvetlenül
a massza tetejére nyomkodunk, hogy ne legyen levegő a kettő között. Így
megakadályozzuk, hogy lecsapódjon a nedvesség a fólián és vizes legyen a
krokettalap, valamint a teteje sem fog “bőrösödni”. Hűtöbe tesszük egy
éjszakára, hogy teljesen megszilárduljon.
Egy evőkanállal krokett nagyságú darabkákat
kanalazunk a panko morzsába (nekem eléggé darabos volt a panko, így még
mozsárban finomítottam rajta). Megformázzuk és forró olajban kisütjük. Fontos,
hogy formázás előtt mindenképpen legyen morzsa a kroketten, mert különben
ráragad a massza a kezünkre és lehetetlen dolgozni vele.
Az ízhatás tényleg elképesztő, kicsit pikáns a
fűszerektől és dupla élvezet, mivel belülről krémes kívülről pedig extra
ropogós a pankotól.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése