Május hónap első napja
majálisozás helyett nálam kertészkedéssel telt. Mindig is motoszkált bennem a
gondolat, hogy ki kellene próbálni a csalánlevest. Amint megláttam a szép zöld
idei hajtásokat nem haboztam és szedtem
egy csokorral.
Szabó Gyuri bácsi is
azt írja a könyvében, hogy a május eleji csalán a legjobb hatású. A vért és az egész szervezetet tisztítja. Igen, még mindig méregtelenítünk :)
Hazaérve iziben
nekiláttam a csalánleves összeállításának. Kevés vöröshagyma, wakame, hogy
fokozzuk a hatékonyságot, miso paszta... Mivel nem tudtam, hogy mennyire lesz
erős a csalán íze, olyan fűszert kerestem, ami karaktert és kellemes aromát
kölcsönöz a végeredménynek. Így esett a választásom a kardamomra. Teli találat.
Hozzávalók:
- 1 csokor friss csalán (kb. 50gr)
- 5 gr száraz wakame alga
- 1/2 fej vöröshagyma
- 1 púpozott tk miso krém (shiromisot
használtam)
- csipet őrölt kardamommag
- himalájasó
- extraszűzolivaolaj
- 1 liter víz
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk és megpirítjuk
egy kevés olivaolajon. Hozzáadjuk az átmosott csalánt és a száraz wakamét, majd
felöntjük vízzel. Sózzuk és kardamommal izesítjük. Fél óra főzés elteltével botmixerrel
pürésítjük. A teáskanál miso krémet először egy kevés csalánlevessel
elkeverjük, majd hozzáöntjük a leveshez. A misot nem szabad rotyogtatni. Egy
fermentált szójapasztáról van szó, amit mindig a főzés végén adunk az ételhez,
hogy a benne lévő aminosavak és élő enzimek minél kevésbé károsodjanak.
Pár csepp olivaolajjal és gomasio-val
(tört szezámmag) tálaltam.
Kicsit tartottam tőle, hogy megeszi-e a
párom, de nem hagyott a tányér alján egy cseppet sem :) Legközelebb duplázni
fogom a csalán mennyiségét, mert elég híg leveske lett, bár indulónak
tökéletes. Próbáljátok ki, megéri!
Üdv,
Bogi
Üdv,
Bogi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése